Nieuwsbrief; Mailchimp; emailmarketing; wordpress

 

Je Nieuwsbrief maken met Mailchimp

Voor het makkelijker, sneller en goedkoper versturen van een nieuwsbrief is Mailchimp een uitstekend gratis hulpmiddel. Hoe maak ik een nieuwsbrief, is een vraag waar een kort antwoord op mogelijk is. Aan een eerdere Nieuwsbrief van DigiHomeland is een video toegevoegd waarin je kunt zien hoe snel en makkelijk het werkt.

Video Demo ‘Hoe maak je een Nieuwsbrief’

 

Tijdens de workshop Samen! maken we jouw website of blog maak je een gratis account aan. Vervolgens is het minder dan 1 minuut werk om een inschrijflijst open te stellen. We koppelen deze aan je website. Via je website of blog kun je nu makkelijk nieuwe inschrijvingen voor het ontvangen van jouw Nieuwsbrief bijhouden. De software regelt dit voor je. Als je het prettig vindt om overzicht te houden van wie zich in- of uitschrijven, kun je dat instellen.

 

Stap voor stap je nieuwsbrief opstellen

Create Campaign

Na het inloggen zie je in het dashboard de button ‘Create campaign’. Kies ‘Regular Campaign’ door op de Select button te klikken. In het volgende scherm kies je naar welke ‘groep’ je de nieuwsbrief wilt versturen. Je kunt dit herkennen omdat jouw eigen Inschrijflijst een naam gekregen heeft. Maak je keuze.

Setup

In het volgende scherm zie je al de volgende processtap: ‘Setup’.  Klik op Next <deze optie zie je rechts onderin je scherm> of op ‘Setup’. Het scherm dat nu verschijnt laat een aantal invulvelden zien. De naam van je ‘Campaign’ is meestal ‘Nieuwsbrief’ en je kunt hier meer info aan toevoegen.  In het ‘email subject’ is ruimte om de nieuwsgierigheid van je lezers te prikkelen. Het veld ‘From name’ is belangrijk! We krijgen allemaal veel informatie over ons heen daarom goed om de naam te kiezen die voor je lezers herkenbaar is. Het emailadres dat je moet invullen is jouw eigen emailadres. Het is niet zichtbaar voor de lezer.

De overige keuzemogelijkheden staan onder: Tracking, Social Media en More options. De standaardinstelling is prima. Meer over de mogelijkheid om via je Google analytics account te volgen hoeveel lezers vanuit de nieuwsbrief doorklikken naar je website, lees je later.

Kies ‘Next’ of Klik op: ‘Template’.

Template

De keuzes zijn enorm. Als je veel onderwerpen hebt in een Nieuwsbrief stem je daar het Template op af. Het kan ook een reden zijn om vaker een Nieuwsbrief te gaan versturen.

Na je keuze die je met Select bevestigt, kun je het template met je eigen teksten vullen en aankleden:  “Designen”. Hieronder een afbeelding van mogelijkheden. De eenvoudige drag & drop functie maakt het zeer gebruiksvriendelijk.

Confirm

Confirm is de laatste processtap. Je kunt ervoor kiezen om je Nieuwsbrief klaar te zetten voor verzending op een bepaalde dag of specifiek tijdstip. En anders: press ‘Send’

Preview and Test

Als je eerst een test wilt versturen klik dan rechts bovenaan in het scherm voor ‘Preview and Test’.  Om een preview te zien van je eigen nieuwsbrief klik je op ‘Enter Preview mode’.  Hoe leuk is het om meteen te zien hoe het er op een tablet en smartphone uitziet?  Wil je het nog verder testen? Klik dan op ‘Send a Test Email’  en vul je eigen emailadres in.

Save as Template

Wil je vaker een nieuwsbrief versturen? Je kunt nu je eigen ‘template’ saven. Voor een volgende keer scheelt dat wat werk, bijvoorbeeld bij het koppelen van je Social Media accounts.  Door je gekozen teksten, lettertype en kleuren bewaak je op deze manier ook je huisstijl.

Heb je zelf tips of vragen? Let me know of schrijf je reactie hieronder.

Veel succes en wordt vervolg!